Persoonlijke groei

Persoonlijke groei – een kleine terugblik op dit jaar.

Nog enkele dagen en het nieuwe jaar is een feit. Vanmorgen na het ontwaken stond ik even stil bij het afgelopen jaar, waarin veel leermomenten zijn geweest. Ik heb mogen leren van mensen, de natuur, situaties en mijn innerlijke belevingen. Hele mooie bijzondere dagen waren er, maar ook gebeurtenissen die mij erg diep geraakt hebben. Verdriet voelen en tranen laten zien, beschouwde ik als een kwetsbaarheid die ik niet altijd zichtbaar durfde te maken. Gelukkig heb ik dit jaar meer mogen ervaren dat kwetsbaarheid juist een kracht is en het verwelkomen van emoties een groot onderdeel mag zijn van persoonlijke groei. Door me te richten op de waardevolle eigenschappen die je als mens hebt en deze op een effectieve manier in te zetten, ervaar ik nu persoonlijke groei zoals ik dat nog nooit eerder heb gedaan.

Nog niet zolang geleden vond ik het eng om uit mijn comfortzone te stappen. Veel vragen hielden mij bezig, zoals:

 • Hoe kijk ik tegen kwetsbaarheid aan?
 • Wat weerhoudt mij om mijn passie te leven?
 • Heb ik wel voldoende kennis om succesvol te zijn?
 • Wat betekent het voor mij als ik mensen kan helpen?
 • Wat zijn de verwachtingen die ik van mijzelf heb?

Door zelfanalyse en een hoop vragen aan mezelf te stellen heb ik meer inzicht gekregen in de innerlijke overtuigingen waar ik als mens zijnde tegen aanliep. De overtuigingen en het gevoel dat hieraan gekoppeld is, zorgde dat ik het moeilijk vond om uit mij comfortzone te stappen en volledig mijn leven durfde te leven. Zelfcompassie en begrip dat je als mens zijnde deze gedachten en gevoelens mag hebben helpen dit proces te ondersteunen. Jezelf toestaan dat je niet perfect hoeft te zijn en fouten mag maken. Vervolgens ben ik gaan kijken naar welk talent ik vol enthousiasme aan de wereld wil geven. Dit gaf mij een gevoel van vertrouwen en te gaan voor mijn passie.

In plaats van mij bezig te houden met wat ik allemaal nog niet weet en de onzekerheid of ik het wel allemaal kan, ben ik me gaan richten op de capaciteiten die ik als mens wel heb. Door te focussen op je talenten, die ieder mens heeft, kan de energie weer stromen door het lichaam en kun je de beste versie van jezelf worden.

De innerlijke criticus kostte mij altijd heel veel energie. Het bewust worden van waardevolle, mooie eigenschappen geeft mij juist weer energie. Daarom motiveerde ik mijzelf door enkele positieve gebeurtenissen en ervaringen weer naar voren te halen van het afgelopen jaar.

Positieve gebeurtenissen

 • Ik heb mijn kwetsbaarheid en imperfectie mogen omarmen
 • Dit jaar is het me gelukt om de opleiding van hormoonfactor trainer succesvol te behalen
 • De blijdschap die ik ervaar tijdens mijn werk, waar ik mij ook als zelfverzekerder mens heb kunnen ontwikkelen
 • Het enthousiasme dat ik voel voor de opleiding Mental Coach en dat ik mede door deze opleiding een mooier mens ben geworden.
 • Nieuwe en prachtige mensen die ik heb ontmoet tijdens de opleidingen en werk, waar ik ontzettend veel van heb mogen leren.
 • Intens genoten heb ik van mijn dierbaren en het dankbare gevoel dat hiermee gepaard gaat.
 • Het betekent niet dat ik helemaal geen angsten meer ervaar en ik alleen maar vol ben van blije emoties. Waar ik nu heel dankbaar voor ben is dat ik ook deze emoties mag verwelkomen en de moeilijke momenten mag beschouwen als leermomenten. Meer bewust zijn van je kernkwaliteiten die een mens zo mooi maakt, heeft me laten inzien wat je te bieden hebt aan de wereld.

Ieder mens is mooi en uniek, en bezit geweldige eigenschappen die je kunnen maken tot een gelukkig mens. Ik gun ook ieder mens om elke dag te mogen genieten van zijn talenten met als boodschap om er in 2017 een geweldig jaar van te maken!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: